Piotr Wyrzykowski

Fundacja Chmura · Piotr Wyrzykowski, Rozmowy o sztuce

Piotr Wyrzykowski – transkrypcja rozmowy

Urodzony się w 1968 roku w Gdańsku.

Artysta sztuk wizualnych, performer, scenograf filmowy. Studiował architekturę wnętrz a następnie malarstwo w gdańskiej PWSSP. Dyplom uzyskał w Pracowni Intermedialnej prof. Witosława Czerwonki.

Twórca eksperymentalnych aplikacji mobilnych, wideo, multimedialnych performansów, fotografii, projektów internetowych, instalacji interaktywnych, projekcji w przestrzeni publicznej.

W latach 90. aktywnie uczestniczył w gdańskim środowisku artystycznym, angażując się w działania współtworzące Nową Szkołę Gdańską. Był członkiem Stowarzyszenia Aktywności Społecznej prowadzącego galerię C14, współtworzył Fundację Otwarte Atelier (aktualnie CSW Łaźnia), był wiceprezesem Fundacji Wyspa Progress oraz współzałożycielem (1995) i dyrektorem grupy C.U.K.T., prekursorsko wykorzystującej Internet do działań artystycznych.

Jest autorem pierwszej polskiej pracy internetowej (44), stworzonej w oparciu o Poczet królów i książąt polskich Jana Matejki. Jeden z nielicznych polskich artystów, których prace znajdują się w kolekcji Museum of Modern Art w Nowym Jorku. Jego prace znajdują się również w kolekcjach i archiwach Muzeach Stuki Nowoczesnej w Warszawie i we Wrocławiu, Muzeum Sztuki w Łodzi, CSW Zamek Ujazdowski, NOMUS – Nowym Muzeum Sztuki w Gdańsku oraz prywatnej kolekcji Pinchuk Center w Kijowie.

Wybrane wystawy indywidualne:

1990, Warszawa – Gdańsk, Galeria Wyspa, Gdańsk (jako Ziemia Mindel Würm, wspólnie z Markiem Rogulusem Rogulskim)

1991, Performance z anteną, Galeria C-14

1992, Czysta energia, Galeria C-14, Gdańsk (Venom Underground, wspólnie z Adamem Virusem Popkiem)

1993, Performance inauguracyjny, Państwowa Galeria Sztuki, Sopot

1995

Przysięga prezydenta, Klub Mózg, Bydgoszcz

Teleperformance, Galeria QQ, Kraków

Antyelekcja Technodemonstracja, Forty, Gdańsk (C.U.K.T., czyli Centralny Urząd Kultury Technicznej)

1999

Cyborg’s Sex Manual 1.0, Galeria Entropia, Wrocław

Prywatność akt III – David Everybody w wirtualnym performance, Państwowa Galeria Sztuki, Sopot